+40726.763.963 office@stargarden.ro
StarGarden.ro – Intretinere spatii verzi si peisagistica – amenajare gradina

Sfaturi utile

Grădinărit pentru începători: Tipuri de plante explicate

explicăm diferitele tipuri de plante, inclusiv anuale, anuale semirezistente, bienale, plante perene și arbuști

Anuale
Anuale își încheie întregul ciclu de viață – crescând din semințe, înflorind, producând mai multe semințe, apoi mor – într-un an (numele lor provine din latinescul „annus”, care înseamnă „an”). Ele produc mase de flori strălucitoare, strălucitoare vara. Există două tipuri.

Anuarele rezistente pot rezista la frig, așa că le puteți semăna în aer liber primăvara – martie sau aprilie sunt perioadele obișnuite, dar pot fi însămânțate și în septembrie. Acestea includ flori de colț, dragoste în ceață și nasturțiums.

Anuarele semirezistente nu pot supraviețui frigului, așa că sunt în general semănate în interior primăvara și plantate în mai sau iunie. Acestea includ cosmos și zinnias.

Bienale
Bienalele au nevoie de doi ani pentru a-și finaliza ciclul de viață – sunt semănate într-un an și înfloresc și mor în următorul (numele lor vine de la cuvântul latin „biennis”, care înseamnă „doi ani”. Adesea înfloresc la sfârșitul primăverii, înainte ca plantele anuale și perene să înceapă.

 

Plante perene
Plantele perene trăiesc trei ani sau mai mult – numele lor vine în latină, „perennis”, care înseamnă „mulți ani”. Acestea sunt uneori denumite „plante perene erbacee”. Ele pot înflori câteva luni în timpul verii. Există două tipuri:

Plantele perene rezistente pot supraviețui iernii și sunt lăsate în pământ tot timpul anului. Nu vă alarmați când par să „dispară” iarna – este un mecanism de supraviețuire pentru a trece peste vremea rece. Frunzișul lor moare, dar portaltoiul rămâne latent sub pământ. Lăstari noi apar apoi primăvara. Plantele perene populare includ lupinii, delphiniums, cranesbills, hostas și bujori.

Plantele perene pe jumătate rezistente nu pot face față frigului și, prin urmare, trebuie aduse în casă iarna. Cel mai bine este să crești acest tip de plantă într-un ghiveci, astfel încât să o poți muta cu ușurință. Alternativ, puteți planta plante proaspete în fiecare an. Plantele perene pe jumătate rezistente includ multe fuchsias și heliotrope.

 

Arbuști
Arbuștii, cum ar fi trandafirii și levănțica, au ramuri lemnoase și nu au trunchi. Pot fi foioase (își pierd frunzele iarna), veșnic verzi (își păstrează frunzele tot anul) sau semi-veșnic verzi (își păstrează frunzele în iernile blânde). Arbuștii adaugă structură și pot rezista mulți ani, oferind flori, frunziș atractiv, frunze colorate de toamnă sau fructe de pădure. Tipurile veșnic verzi pot fi folosite ca topiare, tăiate în forme atractive.

 

Copaci
Copacii au un trunchi și sunt mai mari decât arbuștii. Pot fi foioase sau veșnic verzi. Oricât de mică este grădina dvs., puteți înghesui și un copac – acesta se va schimba frumos pe tot parcursul anului și va acționa, de asemenea, ca o casă înaltă pentru fauna sălbatică.

Agățătoarele
Plantele agățătoare cresc în sus și au nevoie de sprijin sub formă de spalier, arc, gard sau perete. Plantele agățătoare populare includ clematis, caprifoi, glicine și iasomie. Ocupă foarte puțin spațiu, așa că sunt utile în special în grădini mici. Folosiți-le în jurul zonelor de relaxare – peste o pergolă, de exemplu – și pentru a acoperi pereții și gardurile.

Bulbii
Bulbii sunt organe de depozitare subterane și există mai multe tipuri diferite – bulbi adevărați, cormi, tuberculi și rizomi. Se plantează toamna sau primăvara pentru flori de primăvară sau de vară. Acestea includ o gamă largă de plante populare de grădină, inclusiv narcise (în imagine), lalele, clopoței, crocus, iris și dalii.

admin

No description. Please update your profile.

    Cos

    Loading...

    Cauta pe site